10 ieteikumi – kā vārīt makaronus

Photo of author
Written By Lauris Krams

Makaroni ir viens no labākajiem komforta ēdieniem, ko ir iespējams apvienot ar dažādām mērcēm, sieriem un piedevām pēc izvēles. Turklāt to ir diezgan vienkārši un ātri pagatavot. Un tomēr ir daži triki un ieteikumi par to, kā vārīt makaronus, kas būtu jāzina mums katram.

Ir izveidojušies dažādi mīti par pašu vienkāršāko. Piemēram, par to, cik daudz vai maz sāls ir jāpievieno klāt makaroniem. 

Šajā rakstā ir apkopoti galvenie 10 ieteikumi par to, kā vārīt makaronus bez kļūdām – lai tie ir perfekti gatavi katru reizi. 

1. Neliec eļļu makaronos vai ūdenī

Viena no lielākajām problēmām makaronu vārīšanas laikā ir to savstarpēja salipšana kopā. Un līdz ar to ir izveidojies kāds nu jau visai populārs mīts par to, ka ir nepieciešams ūdenim pievienot klāt eļļu. Uzsvars uz to, ka tas ir mīts.

Pievienojot eļļu ūdenim vai vārītiem makaroniem, lai tie neliptu, rezultātā mērce slīdēs nost no makaroniem. Tas ir rezultāts, no kura vēlamies izvairīties. Turklāt pēc eļļas makaroni paliks arī taukaini, no kā arī ieteicams izvairīties. 

2. Nežēlo ūdens daudzumu katliņā

Makaronu vārīšanas procesā izmanto pietiekami daudz auksta, svaiga ūdens. Ūdenim ir jābūt tik daudz, lai, tiklīdz makaroni sāk gatavoties un izplestiess, tiem joprojām būtu daudz vietas brīvai kustībai. 

Pēc makaronu pievienošanas ir jābūt arī pietiekami daudz ūdens, lai līdzsvarotu siltumu, ļaujot tiem ātri uzvārīties. Likums, ko atcerēties, ir vismaz trīs litri ūdens uz katriem 250 g makaronu.

3. Izmanto daudz sāls

Ir dzirdētas dažādas diskusijas par to, cik daudz vai maz sāls ir jāpievieno makaroniem. Īstā patiesība ir tāda, ka tu vēlies vārīt savus makaronus pēc iespējas sāļākā ūdenī. Tā ir tava iespēja makaroniem piešķirt garšu.

Īstie itāļi saka, ka makaronu ūdenim ir jābūt sāļam kā jūrai. Uz trīs litriem ūdens ir nepieciešama vismaz 1 ēdamkarote sāls.

kā vārīt makaronus

4. Sagaidi kārtīgus ūdens burbuļus

Bieži vien noslinkojam vai steidzamies un liekam makaronus knapi vārošā ūdenī. Patiesība ir tāda, ka ir vērts sagaidīt lielos burbuļus. Kad ūdens kārtīgi vārās, tad ir laiks pievienot tam klāt makaronus.

Makaronos esošā ciete uzreiz uzsūc ūdeni, tāpēc ūdens temperatūrai ir jābūt ļoti karstai, lai sāktu pareizi gatavot makaronus. Ja tos pievienosi pārāk ātri, makaroni būs izmirkuši un nepareizi pagatavoti.

5. Neatstāj makaronus bez uzraudzības

Vēl viens iemesls, kāpēc makaroni mēdz salipt kopā, ir to atstāšana bez uzraudzības. Iemetam makaronus katlā un uz noteikto laiku par tiem aizmirstam. Ir svarīgi makaronus samaisīt uzreiz pēc to pievienošanas vārošajam ūdenim.

Lai parūpētos par to, ka makaroni nesalīp pie katliņa apakšas vai sāniem, te ir regulāri jāapmaisa arī vārīšanās laikā. Tāpēc labāk tos neatstāt bez uzraudzības, ik pa laikam pamaisīt. 

6. Pievērs uzmanību pagatavošanas laikam uz paciņas

Ir daudzas metodes, kā pārbaudīt vai makaroni ir jau gatavi. Taču vislabākais sākuma punkts ir apskatīties pagatavošanas laiku, kas norādīts uz makaronu iepakojuma paciņas. Katrai makaronu šķirnei un zīmolam var būt specifiskas atšķirības pagatavošanas laikā. Tā var būt vienas minūtes atšķirība, kas tev būs izšķirošā.

Gari un plāni makaroni parasti pagatavojas ātrāk kā mazie, biezie makaroni. Sāc pagaršot savus makaronus aptuveni 2 minūtes pirms norādītā laika. Ja vēlies tos itāļu slavenajā al dente stadijā, tad tos izņem ārā nedaudz ātrāk. Šādi makaroni ir mīksti, taču vēl nedaudz jūtami stingri. 

Al dente makaronu stadija ir izcila tad, ja tu turpināsi makaronus gatavot to mērcē. Tad no mērces tiks uzsūkts šķidrums, kas makaronus līdz galam izvārīs. 

7. Vienmēr saglabā krūzi makaronu ūdens

Kad makaroni ir gatavi un tu nokās to ar sietiņu, ir vērts kādu krūzi šī makaronu ūdens saglabāt. Tas noderēs gadījumā, ja tu makaronus pagatavosi ar kādu mērci. Par to vairāk raksta turpinājumā. 

ieteikumi par makaroniem

8. Nokās, bet nežāvē

Nokās makaronus pietiekami, lai tos atbrīvotu no vairuma ūdens. Taču nekādā gadījumā neļauj makaroniem pēc nokāšanas ilgstoši palikt šādā stāvoklī. Ja tos vienkārši noliksi malā uz 10 minūtēm, makaroni jau būs paspējuši pažūt, salipt kopā.

Kad makaroni atdziest, taos esošā ciete nostiprinās un ļauj makaroniem atkal salipt kopā. 

9. Pievieno makaronus mērcei nevis otrādāk

Vienmēr parūpējies par to, lai tava mērce it gatava ātrāk par makaroniem. Tādā gadījumā makaroniem nav ilgstoši jābūt saskarē ar gaisu pēc to nokāšanas no ūdens. Makaronu vārīšanas vienmēr ir jābūt pēdējam gatavošanas solim.

Saglabā mērci siltu lielā, platā pannā vai pat katlā, kas ir pietiekami liels, lai tam klāt pievienotu makaronus. Tos savukārt pievieno uzreiz, kad makaroni ir tikuši nokāsti. 

10. Pievieno mērcei makaronu ūdeni

Visbeidzot liec lietā makaronu ūdeni, ko saglabāji 7. ieteikuma solī. Pievienojot mērcei nedaudz makaronu ūdeni, mērce labāk pielīp pie makaroniem. Ūdens piešķir makaroniem nedaudz bagātības un labākas garšas, savukārt cietes saturs var palīdzēt apvienot sadalīto mērci.

Ceram, ka šie ieteikumi, kā vārīt makaronus, tev būs noderīgi un atmiņā paliekoši.

Ieskaties arī citos mūsu padomu rakstos, kas saistīti ar ēdienu – Ēdiena termoss pusdienu līdzņemšanai vai Kā nogatavināt avokado.

Leave a Comment