Kā pagatavot lati – piena putotājs kā svarīgākais elements

Photo of author
Written By Lauris Krams

Restorānu cienīgu kafijas lati iespējams pagatavot arī mājas apstākļos. Turklāt nav iemesla to pašam nedarīt. Īpaši tad, ja kafijas dzērienu pagatavošana sagādā prieku un gribās apgūt jaunas metodes, kā to visefektīvāk paveikt. Atklāsim noslēpumu, ka piena putotājs bez šaubām ir viens no noslēpuma elementiem.

Lai pagatavotu izcilu lati arī savās mājās, ir nepieciešamas dažas kvalitatīvas sastāvdaļas, kā arī daži baristas piederumi. Protams, kafijas automāts savu darbu arī paveiks, tomēr nav nekā labāka par paša pagatavotu dzērienu.

Šajā rakstā atklāsim dažādus lates pagatavošanas trikus un arī sniegsim soli-pa-solim instrukciju!

Late dzēriens – espresso ar pienu

lates dzēriens

Pirms sākam gatavot lati, ir svarīgi uzzināt, kas tā tāda ir. Kad dodamies uz kafejnīcām un restorāniem, līdz ar kafiju gandrīz vienmēr tiek piedāvāta arī lati. Tas ir viens no gardākajiem dzērieniem, jo tas nav ne pārāk stiprs, ne arī pārāk salds – lai arī to iespējams pielāgot savai gaumei.

Pavisam vienkārši izsakoties, late ir espresso kafija kopā ar pienu, kā arī ar putota piena kārtiņu virspusē. Uz tās arī parasti tiek veidoti dažādi mākslas darbi un zīmējumi.

Lati nereti pielīdzina kapučino, taču jāizceļ to atšķirības. Kapučino sastāvdaļas – piens, espresso un putas ir sadalītas vienādās proporcijās, katra veido ⅓ dzēriena. Savukārt latē esošās tās pašas sastāvdaļas veido citas proporcijas – ⅓ espresso un ⅔ piena, ar pavisma plānu putu kārtiņu. Un ja jau runājam par dažādiem dzērieniem, tad makijato kafijas dzēriens sastāv no espresso ar biezu putu kārtu.

Espresso grauzdētā kafija

Tā kā lates galvenās sastāvdaļas ir espresso un piens, pastāstīsim par to izvēli nedaudz vairāk.

Lai pagatavotu izcilu lati, būs nepieciešams espresso – vienkārši stipra kafija šajā gadījumā nebūs īstā izvēle, ar to nepietiks! Tev būs nepieciešama espresso grauzdētā kafija. Svarīgi to iegūt grauzdētu, lai tā būtu tumša un rūgtena. Arī tās sasmalcināšana pēc iespējas sīkāk un smalkāk ir ļoti svarīga. 

Piens, ko izmantot latei

Vislabākais piens, ko izmantot lates pagatavošanai, ir pilnpiens. Tas tāpēc, ka šim pienam ir visaugstākais tauku daudzums, kas lieliski iederas putotajā kārtiņā. Un, kas ir ne mazāk svarīgi, parūpējies par to, lai šis piens būtu svaigs. Piens, kas tuvojas derīguma termiņam, neputojas tik labi kās vaigs.

Var pagatavot arī vegānisko lati. Tam vispiemērotākais ir auzu piens – tam ir lieliska garša, kā arī tas vislabāk uzputojas ar piena putotāju. 

Piena putotājs

piena putotājs

Lai lates pagatavošana būtu pēc iespējas vienkāršāka un efektīvāka, piena putotājs ir neatņemama sastāvdaļa. Tas atvieglo dzēriena pagatavošanas procesu par visiem 100. Tāpēc tas ir viens no svarīgākajiem baristas piederumiem, kurā ir vērts investēt. Ja mājās būs labs piena putotājs, tad arī paveras iespējas gatavot dažādus kafijas dzērienus.

Piena putotāji var būt piemēroti arī citu dzērienu sildīšanai, piemēram, kakao vai pat karstvīna. Tas ir atkarīgs no tā, vai piena putotājs ir ar kanniņu vai bez. Dažiem putotājiem klāt jau nāk termometrs, lai var zināt piena temperatūru. 

Kā pagatavot lati mājās

Kad espresso ir sagādāts un piemērotie piederumi atrasti, var ķerties klāt lates pagatavošanai. Svarīgākais ir apgūt prasmes par to, kā strādā piena putotājs. Viss pārējais ir pavisam vienkārši!

1 – uztaisi espresso

Pagatavo espresso izmantojot kafijas automātu vai espresso pagatavotāju. Atceries par proporcijām, ka latei visas sastāvdaļas ir vienādās proporcijās. Līdz ar to espresso vajadzētu būt ⅓ no dzēriena.

2 – uzkarsē pienu

Pienu var karsēt pēc divām metodēm.

Tvaicēšanas metode (espresso automāts): Ielej pienu krūzē. Turi tvaicēšanas rokturi tieši zem piena virsmas, līdz tā izmērs dubultojas. Tādējādi veidojas putas. Pēc tam pārvieto tvaicēšanas rokturi zemāk un tuvu krūzes sāniem, lai izveidotos spirālveida virpuļi. Tas veido zīdaini gludus mikroputas – mitras krāsas tekstūru, kas ir tik ļoti raksturīga latei. 

Tvaicē, līdz piens sasniedz 150 grādu karstumu. To vislabāk varēsi izmērīt ar termometru – vismaz dažas pirmās reizes noteikti, kamēr nevarēsi pateikt uz aci.

Otra metode ir uzkarsēt pienu līdz 150 grādu karstumam. Pēc tam izmanto piena putotāju, lai uzkarsēto pienu saputotu mazos, vienmērīgos burbuļos. Lates pagatavošanai tev vajadzēs mazus burbuļus un viegli sabiezētu pienu (izmantojot piena putotāju, neej pārāk tālu: tu vēlies, lai piens vienmērīgi sajaucas ar kafiju). 

Kopumā eksperimentē, lai atrastu sev piemērotāko metodi. Ikvienam ir atšķirīgs aprīkojums un dažādas vēlmes pēc lates. 

Eksperimentē ar lates garšām

late

Lai padarītu savu lati saldāku vai vispārīgi piešķirtu tai īpasu garšu, izmanto garšas pastiprinātājus vai sīrupus. 

Lūk, dažas idejas:

  • Lavandas sīrus lavandas latei;
  • Pumpkin spice sīrupu sezonālajai ķirbju garšas latei;
  • Pievieno ledu aukstajai ledus latei;
  • Izmanto auzu vai mandeļu pienu vegāniskajai alternatīvai.

Lai gardi garšo!

Ieskaties arī citā ar kafiju saistītā rakstā Kafijas automātu noma vai pirkums – ko izvēlēties.

Leave a Comment