Kā ikdienā izdzert pietiekami daudz ūdeni

Photo of author
Written By Lauris Krams

Pietiekama ūdens daudzuma uzņemšana katru dienu ir ļoti svarīga cilvēka veselībai – gan fiziskajai, gan arī garīgajai. Tomēr dinamiskā dzīves ritmā par ūdens uzņemšanu pavisam vienkārši iespējams aizmirst, ja vien tam netiek pievērsta papildus uzmanība. 

Ir vairāki veidi, kā pārliecināties par to, ka dienas laikā tiek uzņemt optimāls ūdens daudzums un ikdienas steiga to neietekmē. Jāievēro vien pāris vienkārši noteikumi, par ko vairāki lasi rakstā zemāk. 

Kā ūdens ietekmē veselību?

Aptuveni 71% no mūsu planētas sastāv no ūdens un aptuveni 60% no pieauguša cilvēka ķermeņa arī sastāv no ūdens. Tomēr esot kustībā, ēdot un pakļaujoties jebkurai normālai ķermeņa funkcijai, mēs zaudējam ūdeni. Tieši tāpēc ir tik svarīgi to uzņemt atpakaļ, tādējādi papildinot ūdens rezerves ķermenī un rūpējoties par savu veselību.

Ūdenim ir milzīga ietekme uz mūsu veselību. Ja cilvēka ķermeņa lielākā daļa sastāv no ūdens, tad pavisam loģiski, ka ūdens arī ir atbildīgs par lielāko daļu organisma procesiem un pilnvērtīgu funkcionēšanu. 

Ūdens palīdz apgādāt ķermeni ar skābekli, tas mitrina muskuļus atbrīvojot tos no sāpēm. Ūdens palīdz veidot siekalas, kam ir būtiska loma ēdiena pārstrādāšanā, kā arī izvadīšanā no ķermeņa. Pietiekams ūdens daudzums mitrina ādu un ļauj tai izskatīties gludai un veselīgai. Tāpat ūdens regulē ķermeņa temperatūru, mitrina smadzeņu un mugurkaula audus, kas ir atbildīgi par prāta un kustības spējām. 

Ūdenim ir liela ietekme uz ķermeņa vispārējo veselību – gan iepriekšminētajiem faktoriem, gan daudziem citiem.

Ieteikumi, kā ikdienā uzņemt pietiekamu ūdens daudzumu

ikdienā dzert daudz ūdeni

Lai arī nav noteiktas normas par to, cik daudz ūdens cilvēkam dienas laikā ir jāizdzer un par to zinātnieku un citu ekspertu viedokļi vēl joprojām atšķiras, ir noteikts aptuvenais daudzums, kas svārstās ap diviem litriem ūdens dienā. Vairāk par to iespējams izlasīt rakstā Cik ūdens ir jāizdzer dienā.

Lai arī mūsdienās attīstītajās valstīs ūdens ir viegli pieejams, tas nebūt nenozīmē, ka visi to uzņem pietiekamā daudzumā. Iemesli tam var būt dažādi – jau iepriekš minētais saspringtais dzīves ritms un laika trūkums. Taču ir arī cilvēki, kas ūdeni lielā daudzumā vienkārši nespēj uzņemt. Lai atvieglotu šo procesu, ir vairāki risinājumi, kas varētu palīdzēt. 

Iegādājies ērtu un skaistu ūdens pudeli

Ilgtspējīga ūdens pudele, kas vienmēr būtu līdzi, noteikti palīdzētu uzņemt pietiekamu ūdens daudzumu dienas laikā.

Pirmkārt, tas ļautu par to vairāk piedomāt un būt atbildīgam pret savu ķermeni. Būtu ikdienā jāpievērš uzmanību tam, kur šo ūdens pudeli varēs atkārtoti uzpildīt.

Otrkārt, tādējādi izdosies atbrīvoties no liekiem tēriņiem, jo vairs nebūs jāpērk plastmasas pudeles. Dzeršanai gana labi piemērots ir krāna ūdens. Bet ja to negribas dzert krāna ūdeni, tad jebkurā gadījumā var ietaupīt, pērkot 5l ūdens pudeles.

Treškārt, ar ilgtspējīgas ūdens pudeles palīdzību ir vienkāršāk regulēt uzņemto ūdens daudzumu un sekot tam līdzi. Balstoties uz pudeles tilpumu, iespējams nostādīt sev dienas mērķi – cik reizes pudele ir jāpiepilda. Šāda domāsana noteikti padarīs ūdens uzņemšanu par vienkāršāku un efektīvāku procesu.

Plašs ūdens pudeļu piedāvājums ir specializētajā veikalā UDENSPUDELE.LV.

Pievieno ūdenim vieglu garšu

Veselīgam un tīram ūdenim ir jābūt caurspīdīgam un bez jebkādas izteiktas garšas – tieši tas var būt iemesls, kāpēc daudziem ūdens dzeršana sagādā problēmas. Iespējams, tas vienkārši ir garšas trūkums. 

Lai šo problēmu atrisinātu, lielisks veids ir ūdenim pievienot dabīgu garšu – ūdens pudelē pievienot sagrieztas gurķa, citrona, apelsīna vai laima šķēlītes, ogas vai bazilika, piparmētras lapiņas. 

Izvēlies ēdienus ar palielinātu ūdens saturu

Visiem ir zināms, ka augļos un dārzeņos ir daudz ūdens, īpaši gurķos (96%), cukini (95%), greipfrūtos (91%) un arbūzos (92%). Līdz ar to šādi ēdieni ir lielisks ūdens uzņemšanas avots. Izrādās, ka ūdeni var arī apēst. Un kurš gar spēj atteikties no gardas maltītes vai pusdienu pārtraukuma našķa, kas ne vien nodrošina ar vērtīgām uzturvielām, bet arī ar nepieciešamo ūdens daudzumu?

Lai izdodas atrast sev piemērotu veidu, kā kontrolēt dienas laikā uzņemto ūdens daudzumu!

Leave a Comment